Als het straks weer kerstvakantie is zoek ik altijd naar een project dat me even afleidt van het dagelijks leven. Dit keer wil ik een eigen bureau gaan bouwen, want mijn oude bureau is niet meer zo goed. Om alvast goed voorbereid te zijn heb ik wat onderzoek gedaan naar welke materialen ik moet gaan gebruiken. Daarbij kwam ik op een MDF plaat, die perfect is voor meubelbouw! Omdat ik nog nooit eerder van dit materiaal gehoord had, besloot ik om er een blog over te schrijven. Zo kan ik de mensen die ook wat willen gaan bouwen misschien zelfs een handje helpen. Lees snel verder om in de wereld van MDF platen te duiken!
Wat is een MDF plaat eigenlijk
Een MDF plaat is materiaal dat je gebruikt om dingen te bouwen of gebruikt tijdens het klussen. MDF staat voor Medium-Density Fibreboard. Als je dit vertaald kom je bij de specificaties van de plaat uit, namelijk houtvezels en kunsthars dat is samengeperst tot een plaat. Deze eigenschap geeft de platen veel veelzijdigheid. Je kunt ze namelijk gemakkelijk bewerken, en de platen blijven netjes zelfs na het frezen. Dit maakt de platen uitermate geschikt om te gebruiken in meubelbouw.
De verschillende soorten MDF plaat en waarvoor je ze gebruikt
Er zijn veel verschillende soorten MDF platen, en elke plaat gebruik je voor een ander doeleinde. In deze alinea zal ik ze stuk voor stuk benoemen en uitleggen waarvoor je ze precies gebruikt. Als eerste heb je natuurlijk de standaard MDF plaat. Deze is alleen geschikt voor binnenshuis gebruik. Deze platen zijn uitermate geschikt om meubilair of lijsten van te maken, of te gebruiken als wandbekleding. Dan heb je ook de ‘exterior’ platen. Deze zijn vochtbestendig, en zijn daarom te gebruiken in vochtige ruimtes. Mocht u ze helemaal buiten willen gebruiken, dan is het nog wel aan te raden de plaat rondom volledig te behandelen. De vochtwerende platen, zoals de naam al zegt, weren vocht. Er zit een groene laag over de platen heen die er voor zorgt dat ze geschikt zijn voor buiten of in erg vochtige ruimtes, zoals de keuken of badkamer. De brandwerende plaat vertraagd brand en is dus erg geschikt voor ruimtes waar hoge brand-eisen gelden. Denk hierbij aan scholen, kantoren of hotels. Tot slot is er nog de prime-plaat. Deze plaat is erg makkelijk in gebruik, omdat hij al een witte UV-primer laag bevat. Hierdoor hoef je de plaat alleen nog maar even af te lakken, en dan is hij klaar! Er zijn dus veel verschillende soorten platen. Door goed na te denken waar je de platen voor wilt gebruiken kun je vervolgens de juiste plaat kiezen. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd even contact opnemen met het verkooppunt. Hier kunnen ze je gegarandeerd verder helpen.