Hoe je jezelf online goed beschermt

Ik dacht altijd dat ik wel wist hoe ik mezelf online moest beschermen tegen criminelen. Tot ik dit jaar slachtoffer werd van phishing. Ik kreeg een e-mail die afkomstig leek te zijn van het CJIB. Ik had een openstaande verkeersboete en moest deze meteen overmaken. Ik klikte op de betaallink in de e-mail om het bedrag over te maken en maakte zonder dat ik het wist geld over naar een criminele organisatie. Toen een week later op het nieuws was dat er criminelen actief waren, kon ik mezelf wel voor mijn kop slaan. Het CJIB stuurt nooit e-mails naar particulieren met een betaallink. Ik was er dus toch ingetrapt. Ik vond het zó dom van mezelf. Ik was ook nog eens driehonderd euro kwijt. Op dat moment besloot ik me te verdiepen in online veiligheid. Sindsdien heb ik een aantal maatregelen getroffen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt veel zelf doen om jezelf online te beschermen. Zo maak ik elk kwartaal nieuwe wachtwoorden aan met behulp van een betrouwbare app. Daarnaast controleer ik altijd of ik via een beveiligde verbinding mijn bankzaken doe en heb ik inmiddels ook goede antivirussoftware. Hiermee ben ik al een eind op weg. Daarnaast heb ik ook een spyslide webcam cover gekocht. Hiermee scherm ik mijn webcam op mijn laptop af. Als iemand dan toch toegang krijgt tot mijn computer kunnen er geen beelden worden gemaakt. Het is algemeen bekend dat criminelen mensen op die manier ook tot het betalen van grote bedragen kunnen dwingen. Ik was behoorlijk geschrokken van die phishingmail, dus nu bescherm ik mezelf het liefst op alle mogelijke manieren. 

Veiligheid staat voorop

Ik bestel nog steeds online kleding en andere zaken, maar dat doe ik nu wel alleen in winkels met een keurmerk. Voorheen nam ik nog wel eens de gok, maar tegenwoordig doe ik dat niet meer. Ik sprak laatst iemand die iets had besteld en het nooit had ontvangen. Er zijn steeds meer neppe online winkels in omloop. Je moet tegenwoordig dus echt oppassen. Gelukkig weet ik nu hoe ik mezelf kan beschermen. Ik blijf goed op de hoogte van phishing en andere zaken, zodat zoiets me hopelijk nooit meer overkomt. Het is toch zonde van je geld als iemand anders daar op die manier mee vandoor gaat.

Gerelateerde artikelen

Comments

Populair