Bitcoin in 2020: Een jaar met een dieptepunt maar met een gouden randje

In 2017 bereikte de prijs van bitcoin (BTC) de $20.000, een ongekend bedrag voor 1 BTC. In de jaren erop daalde de koers vervolgens weer behoorlijk en velen waren ervan overtuigd dat de $20.000 een prijs was die nooit meer gehaald zou gaan worden. Maar niets bleek minder waar! Bitcoin is namelijk in 2020 weer enorm in waarde gestegen en ook het vorige record leek geen partij te zijn voor de bulls. Maar wat zat er eigenlijk achter deze stijging?

Om een beter beeld te krijgen van de situatie zoals die nu is, kunnen we het beste kort terugblikken op 2020. Het was een chaotisch jaar waarin het coronavirus voor grote economische schade zorgde, centrale banken alles uit de kast haalden om economieën op de been te houden en bitcoin hard kon stijgen. Maar aan het begin van 2020 was er nog geen sprake van chaos.

Op 1 januari opende de bitcoin prijs namelijk op $7.165. De koers leek op dat moment middenin een trendommekeer te zitten nadat de koers sinds juni 2019 aan het dalen was. In februari 2020 stond bitcoin alweer boven de $10.000 en dus leek het er goed uit te zien voor de bitcoin investeerders. Maar toen kwam het coronavirus. Paniek wereldwijd zorgde voor een enorme crash op vrijwel alle markten en ook bitcoin werd niet gespaard. BTC zakte in enkele dagen van $10.000 tot een dieptepunt van $3.858. Kortom, paniek!

 

De komst van de institutionele investeerder

Met economieën op hun gat waarbij een verdere ineenstorting dreigde, kondigden landen wereldwijd grote steunpakketten aan. Onder andere in de Verenigde Staten en de Europese Unie werd er massaal geld bijgedrukt om dit in de economie te kunnen pompen. Grote investeerders zijn hier niet zo blij mee aangezien dit voor inflatie zorgt. In de loop van 2020 werd de roep van institutionele investeerders om een klein deel van het investeringsportfolio in bitcoin te stoppen dan ook steeds luider. Bitcoin zou namelijk, net als goud, een bescherming kunnen bieden tegen deze dreigende inflatie.

Langzaamaan voegden steeds meer investeerders zich bij deze trend. Bedrijven zoals MicroStrategy en Square maakten bitcoin officieel onderdeel van hun financiën en fondsbeheerders als Grayscale zagen steeds meer grote investeerders bitcoin kopen via hun fondsen. Het gevolg? Een enorme stijging van de bitcoin koers!

Zo werd in juli 2020 al de $10.000 gebroken en werd ook het hoogtepunt van de bullmarkt in 2019 bij $14.000 gebroken. De magische all-time high (ATH) van rond de $20.000 kwam daardoor steeds beter in het vizier en werd uiteindelijk in december op hoge snelheid doorbroken. Kortom, het was een bijzonder goed jaar voor bitcoin waarin het de adoptie als “veilige haven” zag toenemen en de prijs door de magische grens van $20.000 wist te breken.

Gerelateerde artikelen

Comments

Populair