werken in de bouw

Na mijn VMBO wilde ik graag door studeren. Mij leek een opleiding in de bouw uitdagend. Samen met mijn studiebegeleider ging ik kijken naar de verschillende opties. In deze blog vertel ik jullie over mijn beroepskeuze en de opleiding die ik uiteindelijk heb gekozen.

 

De niveaus

Er zijn 3 niveaus waar je uit kunt kiezen als je voor een MBO bouw opleiding kiest. Voor welk niveau je in aanmerking komt ligt aan het VMBO niveau die je hebt afgerond. Samen met mijn studiebegeleider heb ik gekeken naar niveau 2 civiel betontimmerman, niveau 3 voortgezet betontimmerman en niveau 4 aankomend voorman/assistent uitvoerder. Mij leek het erg interessant om deze niveaus te doorlopen om uiteindelijk veel kennis en ervaring op te doen. Door het doorlopen van deze stappen leer je alles om zo uiteindelijk een goede voorman of assistent uitvoerder te worden en dat leek mij een absolute uitdaging. Ook zijn in de bouw vacatures die speciaal vragen naar deze verschillende niveaus.

 

Niveau 2 civiel betontimmerman

Als je deze opleiding volgt ga je leren en werken tegelijkertijd, er wordt gezorgd voor een werkplek in jouw woonomgeving. Wat zijn civiele betonwerken eigenlijk? Het zijn grote betonnen werken zoals bruggen, viaducten, tunnels, windmolens en sluizen. Om deze betonwerken te maken is vakmanschap nodig. Tijdens deze opleiding leer je alles over dit vak om zo een goede vakman te worden. Van jouw persoonlijke projectbegeleider leer je alles over het vak. Meestal ga je 6 weken aan de slag op de bouwplaats en 4 weken naar school, dit sprak mij echt aan!

 

Niveau 3 voortgezet timmerman

Als je niveau 2 hebt afgerond kan je doorstromen naar niveau 3 om zo je vakkennis uit te breiden en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Leiding geven, samenwerken en communiceren zijn de centrale vaardigheden tijdens deze 12 maanden durende opleiding. Gedurende deze opleiding loop je stage bij een aannemersbedrijf waarbij je persoonlijk wordt begeleid.

Niveau 4 aankomend voorman/assistent uitvoerder

Deze opleiding kun je ook doen als je nog geen ervaring hebt in de bouw. Natuurlijk is motivatie en doorzettingsvermogen enorm belangrijk. Maar ik wil met mijn eerdere afgeronde niveaus verder groeien tot voorman. Zodat ik mijn kennis en vaardigheden uitbreid. Door mijn vooropleiding heb ik gewerkt aan betere communicatie vaardigheden, mijn technisch inzicht en mijn organisatorisch vermogen. Deze opleiding is veelzijdig en sluit perfect aan op mijn wensen. Ik heb mijn keuze gemaakt, wat doe jij?

Gerelateerde artikelen

Comments

Populair

Je hond veilig en gezellig meenemen: ontdek de fietskar!

Fietsen met je hond is een geweldige manier om samen te genieten van de frisse lucht en het mooie landschap. Maar soms is het...

Plan jouw droomvakantie

Waar ga jij dit jaar op vakantie? Het plannen van een vakantie kan nog een hele opgave zijn, maar gelukkig hebben we hier alle...

De charme van geschenkverpakkingen van kraftpapier

Een cadeau geven is altijd een bijzonder moment, of het nu voor een verjaardag, jubileum of gewoon zomaar is. Het kiezen van het perfecte...