Snijden op maat voor jouw onderdelen

Als bedrijf in de machinebouw zal het ongetwijfeld eens voorkomen dat jij onderdelen op maat nodig zal gaan hebben. Dit kan bijvoorbeeld gaan om aluminium tandwielen die in diverse maten nodig zijn. Tevens zou het kunnen dat jij als kunstenaar of designer een bepaald werk wil laten uitsnijden voor bijvoorbeeld een beeldhouwwerk of een reclamebord op maat voor jouw reclamebureau. De voedselindustrie kan ook zomaar gebruik moeten maken van onderdelen op maat. Denk hierbij dan aan kunststoffen zoals PVS, wat vaak gebruikt wordt in de machines van deze sector. De agrarische industrie kan hier veel gebruik van gaan maken, door sorteermachines of verpakkingsmachines op maat te laten produceren. Waarvoor je gedetailleerde en op maat gemaakte onderdelen ook nodig zal hebben of in welke sector je deze ook gaat gebruiken maakt uiteindelijk niet veel uit. Zolang er maar goed resultaat geleverd wordt. Hiervoor kan je bij het op maat laten maken van onderdelen kiezen voor diverse snijopties met elk hun eigen specialisaties. Kan jij bijvoorbeeld beter kiezen om jouw onderdelen te laten snijden met de frees of is watersnijden toch de betere optie?

 

Waarom watersnijden?

Watersnijden is een zeer efficiënte manier om onderdelen en objecten op een gedetailleerde manier te snijden in de gewenste vorm. Door het gebruik van de stevige waterstraal, worden alle aanpassingen in het materiaal met dezelfde kracht bewerkt. Hierdoor zullen er geen ongelijkheden ontstaan, waardoor het eindresultaat van hoge kwaliteit is. Tevens wordt er geen warmte in de stralen gebruikt. Dit is vooral bij het snijden van gesteente en metaal erg belangrijk, omdat de materialen door warmte anders zouden kunnen vervormen en dat wil je uiteraard voorkomen. Met de techniek van het watersnijden kunnen ook materialen zoals glas, hout en textiel gesneden worden. Dat maakt dat deze manier van snijden voor veel objecten de juiste keuze is. 

 

Of toch frezen?

Frezen is een andere bekende techniek om een object op een precieze manier in de juiste vorm te snijden. Bij deze techniek wordt er niet zozeer in het materiaal gesneden, maar worden delen van het voorwerp verwijderd door de frees. Hoewel vrezen een halve millimeter onnauwkeurig kan zijn, is deze techniek een stuk sneller en daardoor ook relatief goedkoop. De meeste materialen die bij het frezen op de freesbank bewerkt worden, zijn: metaal, hout en kunststof. Frezen kan met de hand gedaan worden, maar tegenwoordig kiezen steeds meer bedrijven ervoor om dit computergestuurd te laten doen. Hierdoor kan het resultaat nog nauwkeuriger worden. 

Gerelateerde artikelen

Comments

Populair