Hoe wordt palmolie gemaakt?

Palmolie productie is een veelbesproken onderwerp. De een is er een groot fan van, de ander verafschuwt het. In deze blog geven we je een beetje opheldering, alle palm oil facts op een rijtje. Lees vooral verder als je in de volgende discussie goed onderbouwd je mening over palmolie wil geven. 

De productie van palmolie

De palmolieproductie begint met palmolie zaden. Aangezien oliepalmen een productieve levensduur hebben van 25-30 jaar, zal de keuze van de zaden de productie nog tientallen jaren beïnvloeden. De zaden worden geplant in een kwekerij waar ze de eerste acht maanden van hun leven dagelijks worden bewaterd en verzorgd, voordat ze worden overgeplant naar de plantages. In de plantages krijgen de bomen water en worden ze naar behoefte met alle benodigde voedingsstoffen in de vorm van mest behandeld terwijl ze groeien. Na 30 maanden worden ze als volwassen beschouwd en zijn ze klaar voor hun eerste oogst, een proces dat om de 7-10 dagen wordt herhaald. Palm vruchten groeien in dichte trossen die bekend staan als Fresh Fruit Bunches (FFB). Dit betekent eigenlijk ‘vers fruit trossen’. Om die FFB te oogsten, gebruikt de oogstmachine een lange sikkel om ze van de palmboom te halen. FFB die klaar zijn om te worden geoogst, kunnen gemakkelijk worden geïdentificeerd aan de hand van de felle rood-oranje kleur van de palmvruchten. 

Trossen in de vrachtwagens

De geoogste trossen worden in vrachtwagens van de plantages naar de fabrieken vervoerd, waar ze met stoom worden gesteriliseerd. Dit bereidt de vruchten voor op het strippen, waarbij de palmvruchten uit de tros worden verwijderd, en deactiveert tevens enzymen die de trossen in kwaliteit kunnen doen achteruitgaan. Nadat ze zijn gestript, wordt het afval hergebruikt. Dit hergebruiken gebeurt voor vele doeleinden. 

Nadat de palmvruchten van de trossen zijn losgemaakt , worden ze verwerkt tot twee hoofdproducten: ruwe palmolie, die wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de vrucht, en palm kernel olie, die afkomstig is van het harde zaad in het midden. De eerste stap is het persen van de vrucht, waardoor de ruwe palmolie uit het vruchtvlees wordt geperst. De olie wordt vervolgens gezeefd en gezuiverd om te garanderen dat ze vrij is van verontreiniging, en gedroogd om te voldoen aan de standaard vereisten. Vervolgens wordt de ruwe palmolie overgebracht naar een raffinaderij waar het wordt verwerkt tot eetbare oliën (spijsolie, room en margarine), oleochemicaliën (gebruikt in detergenten en smeermiddelen), biodiesel (brandstof) en laurinezuren (gebruikt in cosmetica en zepen).
 

Gerelateerde artikelen

Comments

Populair