Studeren is natuurlijk een belangrijke periode je leven. Tegenwoordig krijgen studenten geen studiebeurs neer en is het dus ontzettend verstandig om ervoor te zorgen dat je snel afstudeert. Het grootste project van je studies zijn meestal twee scripties. Je schrijft aan het einde van je Bachelor vaak een scriptie en daarna in de laatste periode van je master. Helaas is de scriptie vaak een onderdeel van de studie waar studenten op vast lopen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de scriptie zo’n groot project is. Veel studenten lukt het nog altijd om een paar weken voor een tentamen pas te beginnen met studeren en het tentamen te halen. Of het lukt ze om in een paar dagen een korte paper te schrijven. Maar de scriptie is zo’n groot project dat deze over een langere periode zal moeten worden gepland. Aangezien het schrijven van een goede scriptie essentieel is om te kunnen afstuderen geven we in dit artikel een aantal tips om de best mogelijke scriptie te schrijven.
Het onderwerp
Het eerste obstakel waar veel studenten tegenaan lopen wanneer ze beginnen aan hun scriptie is het kiezen van een onderwerp. Dit geeft vaak problemen omdat een scriptie een heel groot project is maar op Universitair niveau zal het scriptie onderwerp nog steeds heel specifiek moeten zijn. Dit zorgt er dan ook voor dat veel studenten niet weten wat voor onderzoeksvraag te breed of te specifiek is. Het beste is om met een breed onderwerp te beginnen en kijken waar je onderzoek je brengt. Je zult in overleg met je scriptiebegeleider al snel tot een specifieker onderwerp komen. Het belangrijkste is natuurlijk altijd dat je interesse hebt in het onderwerp waar je over gaat schrijven.
Het schrijfproces
Een tweede strategische fout die veel studenten maken wanneer ze aan hun scriptie beginnen is dat ze maar blijven onderzoeken en meer bronnen blijven vinden, zonder te beginnen met schrijven. Op deze manier blijf je eindeloos nieuwe bronnen lezen en nieuwe informatie verzamelen. Uiteindelijk is het belangrijk om te beginnen met schrijven. Het schrijven zelf zal er ook voor zorgen dat je een specifieker onderwerp en onderzoeksvraag kunt vaststellen. Stel daarom voor jezelf een schrijfproces op waar je elke dag zoveel woorden schrijft en houd je hieraan.
Herschrijven & Inleveren
Wanneer je een eerste versie hebt geschreven van je scriptie is het tijd om te gaan herschrijven. Vaak vind je nog veel nieuwe inzichten tijdens het herschrijven. Zorg er daarom voor dat je genoeg tijd hebt voor dit herschrijf proces. Daarnaast is natuurlijk ook een spellingcontrole belangrijk. Je kunt dit zelf doen en ook door andere mensen laten doen. Maar naast een spellingcontrole is het ook verstandig een plagiaat controle te doen. Door een plagiaatcontrole doen met een plagiaatchecker kun je er zeker van zijn dat je niet per ongeluk verwijzingen bent vergeten en onbedoeld plagiaat hebt gepleegd.