Het leven is duur. Als student heb je altijd geld te kort. Gelukkig mag je dan van de overheid lenen. Maar ook na je studietijd blijkt dat rondkomen echt niet goedkoop is. Het is slim om al van jongs af aan te beginnen met geld opzij zetten en een spaarpotje te maken. Want zodra je afstudeert moet je een vaste baan of een bijbaan vinden en ook nog eens je studieschuld afbetalen. Er is echter nog een andere optie als je echt geld nodig hebt. Je kunt vanaf je 21e levensjaar namelijk een persoonlijke lening afsluiten.
Wanneer sluit je een persoonlijke lening af?
Als je wil onthouden waarvoor je allemaal een persoonlijke lening af kunt sluiten, kun je de volgende vuistregel gebruiken: alles wat niet met je woonsituatie te maken heeft, valt onder een persoonlijke lening. Een lening die over wonen gaat heet namelijk een hypothecaire lening. Een persoonlijke lening kun je gebruiken als je grote uitgaven moet doen die je niet in één keer kunt betalen, als je bijvoorbeeld net klaar bent met studeren en gaat starten met werken. Stel dat je het geluk hebt dat je gelijk een goed betaalde baan krijgt. Dan heb je misschien nog niet kunnen sparen, maar betaal je al wel flinke huur of als je een koopwoning hebt, je hypotheek. Voor je huis zal je dan misschien grote aankopen moeten doen terwijl je daar nog geen spaarpotje voor hebt. In zo’n geval kun je dus een persoonlijke lening nemen. Je kunt de uitgaven op die manier spreiden over een langere periode naar keuze. Een aantrekkelijk idee voor starters.
Hoe werkt een lening?
Het werkt zo: jij bedenkt voor welk bedrag je geld wil lenen. Dat vraag je aan en hierbij kies je een periode waarover je het geld terug gaat betalen. Dat kan een jaar zijn, maar ook dertig jaar. Dat heeft allebei voor- en nadelen die je in overleg met de instantie waar je leent kunt bespreken. Vervolgens krijg je het gewenste bedrag en kun jij je uitgaven ermee doen. Dan moet je maandelijks een bedrag terugbetalen, gespreid over je gekozen periode, tot je schuld is afgelost. Bovenop het bedrag dat jij geleend hebt, moet je ook nog rente betalen. Het is dus altijd duurder om geld te lenen dan iets uit eigen zak te betalen. Daarom is goedkoop geld lenen lage rente verstandig. Een lage rente betekent dat jij goedkoper uit bent.
Geld lenen kan een uitkomst zijn. Bedenk wel dat als je dit voor een groot bedrag doet, dat je ook hogere schulden zult hebben. Uiteindelijk moet je alles natuurlijk wel af kunnen betalen. Hiervoor kun je eventueel financieel adviseurs inschakelen.