Dit is de geschiedenis van de zwembroek

Wanneer je gaat zwemmen doe je dat eigenlijk steevast in een zwembroek, maar doet de mensheid dat eigenlijk al lang? Wanneer werd de eerste zwembroek uitgevonden en viel die direct in de smaak, of hadden mensen maar moeite om te wennen aan de zwembroek. We zochten het voor je uit. Een geschiedenislesje over de zwembroek.

Voor zover bekend is de eerste zwembroek ontstaan rond het jaar 1850. Er is een schilderij van de Franse kunstschilder Jean Frédéric Bazille gevonden waar mensen op te zien waren die een kledingstuk aan hadden dat wel heel erg op een zwembroek leek. Dit schilderij werd gemaakt rond 1869 en het vermoeden is dat de zwembroek zelf iets eerder is ontstaan. Tot die tijd zwommen mensen vermoedelijk nog gewoon naakt, of in de onderbroek. Omdat dit laatste niet altijd even handig was – een onderbroek werd heel zwaar als er in gezwommen werd, ontstond vermoedelijk de behoefte aan een broek die beter tegen water zou kunnen.

Mannen badpak

De zwembroek was dus ontstaan, maar de meerderheid van de mensen zwom nog gewoon naakt. In bepaalde plaatsen werd de zwembroek echter verplicht. Dit waren vooral plekken waar de ‘hogere’ klasse van de samenleving veel vertoefde. De zwembroek van toen kun je trouwens beter eerder een zwempak noemen, want wat toen voor zwembroek doorging had veel meer weg van hoe wij de badpak kennen. Dat droegen mannen dus ook gewoon!

In de loop der tijd werd de zwembroek voor mannen steeds kleiner, omdat de behoefte groter werd om zo min mogelijk te dragen tijdens het zwemmen. Ten eerste omdat je vaak zwemt in warm weer, dus dan is het prettig om zo min mogelijk kleding aan te hebben. Ten tweede omdat de pakken destijds nog niet van de stof werd gemaakt die we nu kennen, en nog best wel zwaar werd van het water. Zo werd de zwembroek steeds kleiner en ontstond vanzelf de zwemboxer. Je hebt vast ook wel van de Speedo gehoord. Deze zwembroek ontstond dus in de loop der tijd.

Zwembroeken tegenwoordig

Vandaag de dag zijn zwembroeken gemaakt van de mooiste stoffen en in de felste kleuren die je maar kunt bedenken. Een zwembroek moet niet alleen handig zijn, maar er ook modieus uitzien. Bij Rainbow badmode hebben ze bijvoorbeeld een hele reeks fraaie badkleding. En wist je dat je voor een zwembroek Versace ook eens kunt bezoeken? Daar hebben ze ook hele fraaie exemplaren zwembroeken.

Gerelateerde artikelen

Comments

Populair