Zorgen voor goede verlichting op de weg

Pas wanneer je zelf voor het eerst gaat rijden tijdens je rijlessen kom je erachter hoe belangrijk goede verlichting is. Niet alleen als auto is dit verschrikkelijk belangrijk, maar ook als fietser. Tijdens je rijlessen kom je erachter dat je fietsers zonder verlichting amper ziet in het donker. Hierdoor zie je maar weer het belang van verlichting. Door goede verlichting als verkeersdeelnemer word je gezien en wordt er rekening met je gehouden. Wanneer je geen verlichting hebt zien andere verkeersgebruikers je gewoon niet. Dit kan zorgen voor gevaarlijke en soms zelfs dodelijke situaties. Verlichting is niet alleen belangrijk om te zorgen dat andere verkeersdeelnemers je zien, maar ook om zelf meer te zien. Door goede verlichting wordt de weg goed verlicht en kan je hierdoor alles sneller en beter zien. Zo kan je sneller reageren op onverwachte situaties. 

Soorten autoverlichting 

Er zijn verschillende soorten autoverlichting. De meeste autobestuurders kennen ze wel de dagrijverlichting, dimlicht, stadslicht, grootlicht en mistlicht. Het hangt af van de hoeveelheid licht buiten welke autoverlichting aan wordt gezet. Tegenwoordig in veel nieuwe auto’s kan dit automatisch worden ingesteld door de auto. De dagrijverlichting is de verlichting die bijna altijd aanstaat, deze is namelijk in de huidige wet verplicht. Een veelgehoorde klacht is dat bij de dagrijverlichting alleen de voorkant brandt. Dit zou betekenen dat de achterkant van de auto niet zichtbaar is in bijvoorbeeld een tunnel. Hiervoor zou de bestuurder de dimlichten moeten aanzetten. De dagrijverlichting moet wit zijn en moet uitschakelen of overgaan in stadslicht wanneer het dimlicht wordt ingeschakeld. Dimlicht is de verlichting die standaard wordt gebruikt als het donker is. Als het zicht door regen, mist, hagel of sneeuw wordt belemmerd wordt dit ook overdag verwacht. Het dimlicht heeft zo twee functies: beter zichtbaar maken voor weggebruikers en zorgen voor beter zicht op de weg. Stadslicht is bedoeld om een geparkeerde auto beter zichtbaar te maken en betere naam zou standlicht of parkeerlicht zijn. Grootlicht zorgt voor maximale verlichting van de weg voor de auto, anders dan dimlicht is grootlicht verblindend voor medeweggebruikers. Grootlicht mag daarom alleen ’s nachts gebruikt worden wanneer er geen ander verkeer in de buurt is. Het mislicht is zeer fel licht en wordt gebruikt om een mistbank zichtbaar te maken. Dit licht mag niet in andere situaties worden gebruikt, dit kan namelijk overlast veroorzaken. 

Auto ledverlichting 

Bij alle lampen van de verschillende soorten autoverlichting zijn tegenwoordig ledlampen. Dit zijn de meest zuinige lampen die gebruik maken van elektriciteit waarbij een heldere verlichting vrijkomt met nauwelijks warmte. Hierdoor zijn de ledlampen erg geschikt voor auto’s. Oudere auto’s zijn vaak nog voorzien van de traditionele halogeenlamp, deze lamp heeft aan aanzienlijk hogere stroomverbruik. Daarom worden ze vaak vervangen door ledlampen, alleen worden deze vaak gezien als een kapotte lamp door het aanzienlijk lagere stroomverbruik. Om dit te verhelpen zijn er speciale lampen op de markt gebracht, de X-line LED verlichtingslijn met h7 led canbus verlichting.

Gerelateerde artikelen

Comments

Populair