Wat is TIG lassen precies?

De meeste mensen hebben nog nooit van deze manier van lassen gehoord, laat staan dat ze weten wat lassen precies inhoudt. Lassen is het aan elkaar bevestigen van twee soorten staal, aluminium of RVS, door middel van hitte. Solderen lijkt erop, maar TIG lassen betreft vaak de wat grotere en ingewikkeldere projecten. Het principe is echter hetzelfde. Maar wat is TIG en MIG lassen nu eigenlijk precies? TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Het is een soort booglassen, en experts weten precies wat daarmee wordt bedoeld. Met deze methode is het mogelijk om op zeer secure wijze materialen aan elkaar te verbinden. Zelfs hele dunne materialen en platen kunnen met TIG lassen worden bewerkt tot een vorm naar keuze, maar het vergt wel wat oefening om de techniek onder de knie te krijgen.

Wat is MIG of MAG lassen?

Naast TIG lassen kun je ook voor MAG of MIG lassen kiezen. MIG staat voor Metal Active Gas. Bij deze techniek worden twee verschillende soorten gas gebruikt. De materialen die voor beide technieken geschikt zijn, zijn grotendeels hetzelfde. Het hangt af van het type project en eindproduct of je beter voor TIG of MIG lassen kunt kiezen. Een expert in lassen en/of frezen kan je precies vertellen welke methode voor jou het meest geschikt is.

De verschillen MIG en MAG lassen

Als je een zeer veelzijdige en snelle manier van booglassen zoekt dan is MIG lassen absoluut geschikt. De lasnaad wordt daarbij gevuld met een afsmeltende, massieve draad. Dit gebeurt met menggas of CO2, en is zeer geschikt voor non-ferro materialen, oftewel non-ijzer. Bij MAG lassen maken ze juist gebruik van argon als actief beschermgas, waar ze bij MIG lassen CO2 of menggas gebruiken. Dit heeft ook zijn effect op het eindresultaat. Beide technieken zijn zeer snel, leveren lasnaden van de hoogste kwaliteit en zijn zeer betaalbaar. Ze zijn echter lastig toepasbaar bij wind, hebben een spatrisico op het product en vragen veel extra apparatuur.

Waarom kiezen voor TIG lassen?

Zoek je een lastechniek met dezelfde voordelen, maar wil je dat het absoluut niet spat op het product? Kies dan voor TIG lassen. Dan weet je namelijk zeker dat er geen lasspetters op het eindproduct komen. Het is een heel zuiver lasproces, met een super strak eindresultaat. Het is wel wat duurder dan de andere twee methoden, maar het resultaat is dan ook netter en strakker, en het is geschikt voor vrijwel alle smeltbare materialen.

Gerelateerde artikelen

Comments

Populair