Sinterklaas, een feest voor iedereen

Sinterklaas is van oudsher een feest voor iedereen, jong en oud, groot en klein. Kinderen kijken weken lang uit naar de komst van de goedheiligman in Nederland. Vervolgens is het aftellen tot het heilig avondje daadwerkelijk is gekomen. Stiekem genieten de ouders evenveel mee en dat is hetgeen wat dit feest zo bijzonder maakt. Pepernoten liggen al vanaf augustus in de winkels en de Sinterklaas versiering kun je overal krijgen. De één krijgt een gloednieuwe Playstation, de ander krijgt een kinderfiets. Maar wat maakt dit feest nou zo bijzonder?

Sinterklaas, al eeuwenlang de hoofdrolspeler

Sinterklaas is voor velen, en zeker voor kinderen, een man waar veelal tegen op gekeken wordt. Ook ik ben opgegroeid met de gedachte dat Sinterklaas bestaat en je daadwerkelijk in de zak mee naar Spanje genomen kan worden. Tot voor kort wist ik überhaupt niet dat Sinterklaas helemaal niet uit Spanje komt, maar uit Turkije. Al sinds de middeleeuwen wordt Sinterklaas in Nederland en België gevierd. De afgelopen decennia is het feest alsmaar blijven groeien en daarmee één van de populairste feesten van het jaar. Ook op de televisie is Sinterklaas een gewilde man. Op welke zender je kijkt, rond 5 december staat de hele televisiewereld in het teken van Sinterklaas en zijn Pieten. Ook in de bioscopen worden films gedraaid over de goedheiligman. Het blijft altijd spannend of de pakjesboot wel op tijd aankomt in Nederland.

Het heilig avondje is gekomen

Ondanks de vele negatieve berichten die in het nieuws zijn gekomen omtrent Sinterklaas en met name Zwarte Piet blijft het voor velen toch het hoogtepunt van het jaar. Er zijn verschillende manieren om het Sinterklaasfeest te vieren. Weken voorafgaand aan het heilig avondje kunnen kinderen hun schoen zetten in de hoop er een kleinigheidje voor terug te krijgen. Traditioneel wordt er op pakjesavond aangeklopt en staat er een grote zak met pakjes klaar voor de deur. De pakjes zijn geselecteerd met behulp van de lijstjes die de kinderen in hun schoen hebben gelegd. Naarmate de kinderen ouder worden, en het besef is doorgedrongen dat het al die tijd één groot goedbedoeld leugen was, worden er surprises gemaakt. Je trekt een lootje en maakt een surprise voor het familielid dat op het getrokken lootje staat. Deze surprises kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op een gebeurtenis of een hobby in het leven van de desbetreffende persoon. Een variant op de pakjesavond is het dobbelspel. De bedoeling van het dobbelspel is dat men een aantal kleine cadeautjes koopt en middels een dobbelsteen bepaald bij wie die cadeautjes terecht zullen komen. Al deze varianten samen maken het Sinterklaasfeest, het leukste feest van het jaar.

Gerelateerde artikelen

Comments

Populair