Wie kent ze niet, de bitcoins? In deze blog zullen we je even concreet uitleggen wat het inhoudt en ook hoe de ontwikkelingen zijn. Bitcoin is uitgevonden in 2009 door een anonieme bedenker en is een digitale munt waarmee je onbegrensde, snelle peer-to-peer betalingen kunt verrichten. Dus met name onder thuisgebruikers populair. Je kunt dus met bitcoins digitaal je eigen geld beheren maar er zijn ook veel bitcoin pinautomaten door heel de wereld waarmee je geld op jouw 'bitcoinwallet' kunt zetten. Maar wat kun je er nu concreet mee? Diverse plekken accepteren de bitcoin al, zoals sommige winkels en webwinkels! Het is echter nog geen wettig betaalmiddel. Ethereum is iets vergelijkbaars maar met meer flexibiliteit in gebruik, en vooral veel gebruikt door bedrijven.
De hedendaagse waarde van de bitcoin
In het begin was de bitcoin nog helemaal niet zoveel waard. Nadat deze uitgevonden was, was hij slechts een paar cent waard. Inmiddels is de bitcoin koers enorm in waarde gestegen en zijn er zo'n 18,5 miljoen bitcoins in omloop. Mede dankzij de coronacrisis zie je koersstijgingen van meer dan 10 procent in één dag. Rond februari 2020 was de bitcoin koers minder dan 5000 dollar (4120 euro). Maar vandaag de dag staat deze op een tophoogte van zo'n 52.000 dollar! Oftewel 42.849 euro. En verwacht wordt dat deze nog meer gaat stijgen. Voorspeld wordt door een ex-Trumpmedewerker dat de koers één dezer dagen een marktkapitalisatie van een 100.000 dollar (82.403 euro) gaat bereiken. De bitcoin is meer waard ten opzichte van goud dan ooit.
Een andere crypto-valuta: ethereum
Ook de ethereum kun je in dit verhaal niet buiten beschouwing laten. Dit is naast de bitcoin een andere digitale munteenheid die je kunt gebruiken als alternatief voor de normale munteenheid. Ethereum is ontwikkeld als een flexibele infrastructuur en geeft bedrijven veel vrijheid, want zij kunnen hiermee hun eigen toepassingen bouwen. Denk aan: het afsluiten van contracten, het sturen van berichten of het regelen van betalingen. Ethereum is uitgevonden in 2013 door Vitalik Buterin, een Russisch-Canadese programmeur. Ethereum maakt net als bitcoins gebruik van blockchaintechnologie; een netwerk van computers die niet het eigendom zijn van één enkele deelnemer. Vooral in 2017 zie je een grote stijging van de ethereum koers. Op 18 februari 2021 had deze een waarde van 1911 dollar (1.574,72 euro).
Conclusie
Ethereum geeft jou als bedrijf meer mogelijkheden. Vanwege de grotere flexibiliteit van ethereum, en het snellere gebruikersgemak, zal dit in de toekomst wellicht meer succes gaan hebben dan bitcoins. En ook de waardestijging zal wellicht hoger zijn bij ethereum. Ethereum blijkt enorm populair te zijn vooral in de bedrijfswereld, en gaat dat hoogstwaarschijnlijk nog meer worden!